Redactie: verbetering van de leesbaarheid van de tekst

Bij de redactie gaat het om de leesbaarheid van de tekst. Kan het beter? De redacteur past waar nodig de schrijfstijl aan, haalt de taalfouten eruit en maakt de tekst aantrekkelijker voor de lezer.

De eerste versie van uw tekst is af. Alles wat erin moet staan, staat erin. De inhoud is voorlopig definitief. Tijd voor de redactie: de taal staat centraal.

Wat houdt redactie in?

Joke verbetert de stijl. Met soepele formuleringen maakt ze de tekst optimaal leesbaar. De opbouw en het medium zijn eveneens aandachtspunten, net als het doel en de doelgroep. Ze bekijkt alle aspecten die de communicatieve kracht van de tekst kunnen vergroten.

De tekst krijgt dus een mooie oppepper waar dat nodig is. Het resultaat: een heldere, aantrekkelijke tekst die prettig leest.

De redactie gaat net zo ver als u zelf wenst. Dat kan uiteenlopen van een enkele aanpassing tot een intensieve bewerking.

Overweegt u een tekst te laten redigeren? Lees meer over de werkwijze.

Leest de tekst lekker?

Een tekst die inhoudelijk compleet is en waar geen fouten in staan, is niet per definitie ook een toegankelijke tekst. De zinnen lopen bijvoorbeeld stroef of zijn ingewikkeld. Of saai, met telkens dezelfde woorden. Of het blijven te veel losse kreten.

Het kan 'm in de opbouw zitten. De informatie is dan niet duidelijk of te weinig gestructureerd, waardoor de lezer geen houvast heeft. Ook kan de tekst niet geschikt zijn voor het medium. Zo moet een beeldschermtekst aan andere eisen voldoen dan een papieren tekst.

Een tekst die niet lekker leest, komt niet aan bij uw lezers en mist zijn doel.

Kies voor kwaliteit. Laat uw teksten redigeren door een professionele redacteur.